Data publikacji: 09 11 2021

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro – Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni.

Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

Dzisiaj chcemy Was zachęcić do tego, abyście przyjrzeli się uważnie, co spożywacie. Jak wyglądają Wasze posiłki w ciągu ostatniego tygodnia? Czy jadłaś/eś codziennie śniadanie? Czy w Twojej diecie nie zabrakło ważnych składników (np. ryb, owoców, warzyw)? Ile jesz słodyczy?

Zdrowa dieta jest podstawą dobrej kondycji i zdrowia. Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów.

Dzisiaj uczniowie z klasy 1 “a” częstowali Was jabłkami, które mam nadzieję staną się inspiracją do zdrowego odżywiania się. Jedzcie zdrowo!