Przedmioty rozszerzone: |
biologia, chemia, matematyka |
Języki: |
I język – angielski, niemiecki II język – angielski, niemiecki hiszpański, włoski, francuski, rosyjski |
Przedmioty brane pod uwagę w procesie rekrutacji: |
język polski, matematyka, chemia, biologia |
Jeśli chcesz wiedzieć:
- jakie zwierzęta umierają świecąc
- kto zjada własną skórę
- jak nazywa się najbardziej śmiercionośna roślina, na toksyny, której – choć pospolita – nie wynaleziono jeszcze antidotum
- dlaczego pewne zwierzę, czując się zagrożone, tryska wokół własną krwią
- jaki związek z biologią mają fraktale
- jak Fibonacci połączył ciągi z królikami i słonecznikiem,
Jeśli chcesz zrozumieć:
- dlaczego starte jabłko ciemnieje na powietrzu
- jak tworzy się kamień w czajniku i jak można się go pozbyć
- jaki składnik papryki nadaje jej ostry smak
- dlaczego poszczególne narządy człowieka są „złote”,
Jeżeli fascynuje Cię budowa i funkcjonowanie ludzkiego organizmu:
- chcesz uczyć się dotykając rzeczywistych organów
- pragniesz planować i wykonywać eksperymenty,
to klasa biologiczno-matematyczno-chemiczna jest właśnie dla Ciebie!
Pamiętaj, swoje umiejętności i pasje możesz rozwijać na:
- zajęciach laboratoryjnych prowadzonych w ramach kółka chemicznego
- wykładach i zajęciach laboratoryjnych prowadzonych UJ, Collegium Medicum, UR, AGH, UKEN
- Konkursach Wiedzy Chemicznej czy Konkursach o Złoty Indeks
- Olimpiadach Biologicznych, Wiedzy Ekologicznej, Wiedzy o Żywności i Żywieniu
- wykładach organizowanych przez Wydział Matematyki Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Uniwersytety Pedagogicznego
- konkursach, turniejach, olimpiadach matematycznych: Matematyka bez granic, Międzynarodowy Turniej Matematyczny Naboj, Kangur, Złoty Indeks PK, Diamentowy Indeks AGH, Olimpiada Matematyczna.
Perspektywy dla absolwentów m.in.:
- medycyna, pielęgniarstwo, położnictwo, stomatologia, farmacja, analityka medyczna
- fizjoterapia, kosmetologia, dietetyka
- biologia, chemia, matematyka
- biochemia, biotechnologia, analityka medyczna, biocybernetyka
- weterynaria, zootechnika, psychologia zwierząt
- genetyka, biologia eksperymentalna
- leśnictwo, gospodarka wodna, ochrona środowiska
- towaroznawstwo, technologie żywności i żywienia człowieka
- neurobiologia, neurokognitywistyka.